Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).
Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.
Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), makrela w pomidorach(4), twarożek(7) z rzodkiewką i szczypiorkiem , papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryną
II POSIŁEK
Zupa „Botwinka” zabielana(7), z ziemniakami i natką pietruszki, nagotowana na wywarze mięsno –warzywnym(9), herbata lipowa
Deser : kisiel żurawinowy
III POSIŁEK
Makaron z pszenicy durum(1) ze szpinakiem, serem feta (7) i ziołami, sok pomarańczowy
Deser: banan
IV POSIŁEK
Przekąska: śliwka suszona
WTOREK 23.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Chałka drożdżowa (1,3,7) z masłem (7), owsianka na mleku(1,7) lub napoju owsianym (1), dżem brzoskwiniowy, talarki marchwi, herbata miętowa
II POSIŁEK
Krem z kukurydzy z płatkami jaglanymi i czarnuszką, nagotowany na wywarze warzywnym (9), herbata melisa
Deser : koktajl truskawkowy na bazie maślanki (7) dosładzany miodem (wyrób własny)
III POSIŁEK
Kotlet mielony(1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z buraków z sokiem cytryny i oliwą z oliwek, kompot owocowy
Deser: gruszka
IV POSIŁEK
Przekąska: pestki słonecznika
ŚRODA 24.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane(1) z masłem (7), pasta jajeczna (3,7), szynka wieprzowa, pomidor, sałata lodowa, kawa zbożowa(1) z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)
II POSIŁEK
Zupa ogórkowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata truskawkowo -poziomkowa
Deser: jogurt naturalny(7) z ananasem i sezamem (11) dosładzany miodem
III POSIŁEK
Pieczeń ze schabu, kasza bulgur (1), surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, pora, koperku z sosem jogurtowo(7)- majonezowym(3), sok jabłkowo- aroniowy 100% tłoczony
Deser: melon
IV POSIŁEK
Przekąska: kalarepa
CZWARTEK 25.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Bułki z pestkami słonecznika(1), bułka wrocławska (1) z masłem , sałatka jarzynowa (3,7,9), ser żółty, pasztet pieczony, pomidor, roszponka, kakao z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)
II POSIŁEK
Zupa kalafiorowa , zabielana(7) z ryżem i koperkiem, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata malinowa
Deser: smoothie warzywno-owocowe : dynia, seler naciowy (9), mandarynka , brzoskwinia, banan
III POSIŁEK
Paluszki rybne z piekarnika (1,3,4), ziemniaki, fasolka szparagowa (7), kompot owocowy,
Deser: słomka ptysiowa (1,3), cząstki jabłka
IV POSIŁEK
Przekąska: pestki dyni
PIĄTEK 26.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7) ,szynka drobiowa, ser „Capresi”(7), szczypiorek, rzodkiewka, herbata rumiankowa
II POSIŁEK
Bułka wrocławska(1) z masłem(7), serem żółtym i sałatą masłową, woda niegazowana
Deser : naturalne chipsy jabłkowe
III POSIŁEK
Naleśniki(1,3.7) z twarożkiem waniliowym(7) i borówkami, woda z cytryną i miętą
Deser : talarki marchwi
IV POSIŁEK
Przekąska: chrupki kukurydziane
Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2 – skorupiaki , 3 – jaja , 4 – ryby , 5 – orzeszki ziemne , 6 – soja , 7 – laktoza , 8 – orzechy , 9 – seler , 10 – gorczyca , 11 – nasiona sezamu , 12 – dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13 – łubin , 14 – mięczaki.
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta