Cloud

Jadłospis

Img

Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).

Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo  mieszane (1) z masłem (7), makrela w pomidorach(4), twarożek(7) z rzodkiewką i szczypiorkiem , papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryną

II POSIŁEK

Zupa „Botwinka” zabielana(7), z ziemniakami i natką pietruszki, nagotowana na wywarze mięsno –warzywnym(9), herbata lipowa

Deser : kisiel żurawinowy

III POSIŁEK

Makaron z pszenicy durum(1) ze szpinakiem, serem feta (7) i ziołami, sok pomarańczowy

Deser: banan

IV POSIŁEK

Przekąska: śliwka suszona

WTOREK 23.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Chałka drożdżowa (1,3,7) z masłem (7), owsianka na mleku(1,7) lub napoju owsianym (1), dżem brzoskwiniowy, talarki marchwi, herbata miętowa

II POSIŁEK

Krem z kukurydzy z płatkami jaglanymi i czarnuszką, nagotowany na wywarze warzywnym (9), herbata melisa

Deser : koktajl truskawkowy na bazie maślanki (7) dosładzany miodem (wyrób własny)

III POSIŁEK

Kotlet mielony(1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z buraków z sokiem cytryny i oliwą z oliwek, kompot owocowy

Deser: gruszka

IV POSIŁEK

Przekąska: pestki słonecznika

 

ŚRODA 24.04.2024

 I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo mieszane(1) z masłem (7), pasta jajeczna (3,7), szynka wieprzowa, pomidor, sałata lodowa, kawa zbożowa(1) z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)

II POSIŁEK

Zupa ogórkowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata truskawkowo -poziomkowa

Deser: jogurt naturalny(7) z ananasem i sezamem (11) dosładzany miodem

III POSIŁEK

Pieczeń ze schabu, kasza bulgur (1), surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, pora, koperku z sosem jogurtowo(7)- majonezowym(3), sok jabłkowo- aroniowy 100% tłoczony

Deser: melon

IV POSIŁEK

Przekąska: kalarepa

                         

CZWARTEK 25.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Bułki z pestkami słonecznika(1), bułka wrocławska (1) z masłem , sałatka jarzynowa (3,7,9), ser żółty, pasztet pieczony, pomidor, roszponka, kakao z mlekiem(7) lub napojem owsianym (1)

II POSIŁEK

Zupa kalafiorowa , zabielana(7) z ryżem i koperkiem, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata malinowa

Deser: smoothie warzywno-owocowe : dynia, seler naciowy (9), mandarynka , brzoskwinia, banan

III POSIŁEK

Paluszki rybne z piekarnika (1,3,4), ziemniaki, fasolka szparagowa (7), kompot owocowy,

Deser: słomka ptysiowa (1,3), cząstki jabłka

IV POSIŁEK

Przekąska: pestki dyni

PIĄTEK 26.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo mieszane (1) z  masłem (7) ,szynka drobiowa, ser „Capresi”(7), szczypiorek, rzodkiewka, herbata rumiankowa

II POSIŁEK

Bułka wrocławska(1) z masłem(7), serem żółtym i sałatą masłową, woda niegazowana

Deser : naturalne chipsy jabłkowe

III POSIŁEK

Naleśniki(1,3.7) z twarożkiem waniliowym(7) i borówkami, woda z cytryną i miętą

Deser : talarki marchwi

IV POSIŁEK

Przekąska: chrupki kukurydziane

 

Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,

ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2skorupiaki , 3jaja , 4ryby , 5 orzeszki ziemne 6 soja , 7laktoza , 8orzechy , 9seler , 10gorczyca , 11nasiona sezamu , 12dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13łubin , 14mięczaki.

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta