Cloud

Jadłospis

Img

Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).

Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 29.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Tosty (1) ze szynką i żółtym serem, ketchup, rukola, ogórek zielony, kawa zbożowa(1) na mleku(7) lub napoju owsianym(1)

II POSIŁEK

Zupa jarzynowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno –warzywnym(9), lemoniada truskawkowa

Deser : biszkopty, talarki marchwi

III POSIŁEK

Makaron z pszenicy durum(1) z białym serem (7), cynamonem i cukrem trzcinowym, woda z cytryną i miętą

Deser: jabłko

IV POSIŁEK

Przekąska: morela suszona

WTOREK 30.04.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), łosoś wędzony (4),  twarożek wiedeński (7), pomidor, szczypiorek, herbata rumiankowa

II POSIŁEK

Zupa szczawiowa z jajkiem(3) i ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), lemoniada malinowa

Deser : kefir naturalny (7)

III POSIŁEK

Gulasz wieprzowy(1), kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok jabłkowo-wiśniowy 100% tłoczony

Deser: ciastko owsiane z agrestem(1,3)

IV POSIŁEK

Przekąska: kalarepa

CZWARTEK 02.05.2024

I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu

Wafle kukurydziane (1) z masłem (7), zupa mleczna z płatkami jaglanymi na mleku (7) lub napoju owsianym (1), powidła śliwkowe, rodzynki, herbata miętowa

II POSIŁEK

Zupa pomidorowa z ryżem parabolicznym, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata lipowa

Deser: mus owocowy: banan, truskawka, jabłko, brzoskwinia

III POSIŁEK

Jajecznica (3,7), ziemniaki z koperkiem, szpinak (7), sok jabłkowy

Deser: maślanka naturalna (7)

IV POSIŁEK

Przekąska: pestki dyni

 

Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,

ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2skorupiaki , 3jaja , 4ryby , 5 orzeszki ziemne 6 soja , 7laktoza , 8orzechy , 9seler , 10gorczyca , 11nasiona sezamu , 12dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13łubin , 14mięczaki.

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta